Наша адреса: (детальнiше )
Вул. Московська 46   з 7:30 до 20:00, Субота: з 7:30 до 17:00
Пр. Богоявленський 340/2   з 7:30 до 17:00, Субота: з 7:30 до 16:00

Розлад шлунка та кишкові інфекції



 2012.07.06    9:01

Інфекційними захворюваннями ШКТ найчастіше заражаються діти віком до двох років. Головним чином тому, що малюки тягнуть до рота все підряд і збудник захворювання легко потрапляє в організм. А також, чим менше дитина, тим слабші її захисні сили по відношенню до інфекції.

Для немовлят кишкові розлади особливо небезпечні, хоча вони не завжди мають інфекційну природу. Диспепсія, наприклад, може виникнути через зміну харчування, перегріву, раннього введення прикорму. Дуже небезпечна токсична диспепсія, коли отруйні речовини, що всмокталися в кров, спричиняють тяжкі ураження печінки, нервової системи.

Що робити при розладі шлунка

Головне завдання – до приходу лікаря компенсувати втрачені організмом дитини рідину та сіль. Почніть одразу ж давати питво: по 1 ч. л. чи 1 ст. л. (залежно від віку) кожні 5-10 хвилин. Почати можна зі злегка підсолодженої і одночасно підсоленої води, несолодкого чаю з лимоном, морсу, відвару рису. Пізніше обов’язково переходьте на спеціальні розчини з електролітами. Ці препарати продаються в аптеці, але їх непогано завжди мати вдома в аптечці. Успіх лікування залежить від завзятості мами: потрібно обов’язково давати малюкові весь призначений об’єм рідини. Якщо у малюка почалося блювання, ні в якому разі не припиняйте напувати його: блювання скоро припиниться. Потрібно дати дитині препарати-сорбенти.

Як годувати малюка під час хвороби

Якщо дитина перебуває на грудному вигодовуванні, з появою перших ознак захворювання зробіть невелику паузу в годуванні, даючи кип’ячену воду. Якщо стан почне покращуватися, повертайтеся до звичайного режиму годування. Якщо дитина знаходиться на штучному вигодовуванні, то після паузи о 8 – 12 годині, для нього краще кисломолочні суміші, в які можна додати рисовий відвар. Інші продукти прикорму (овочеве пюре, фруктове пюре, жовток, каші, м’ясо) вводять поступово з третього дня.

Дуже важливо: поки дитина не одужала повністю, в меню не можна включати нові продукти, які вона ще не пробувала.

Старших дітей також переводять на щадний режим харчування (за призначенням лікаря). Можливий такий варіант: рисова каша на воді, кефір, сухарі, мінеральна вода, печене яблуко.

Як попередити хворобу

Звучить банально, але все ж таки: мийте руки перед їжею, ретельно мийте гарячою водою овочі та фрукти. Не всі знають, що треба бути дуже обережними при купанні дітей у водоймах. Збудники деяких кишкових інфекцій (наприклад дизентерії) живуть у водоймах до 50 днів. А дитина, яка перехворіла на дизентерію, протягом місяця є носієм інфекції: у цей період не можна допускати його контактів з іншими дітьми.
Необхідно пам’ятати, що щойно приготовлена ​​страва нешкідлива, а ось через кілька годин, навіть якщо ви ретельно перемили та обробили всі інгредієнти, вона стає винуватцем хвороби. Наприклад, в 1 грамі м’ясного фаршу відразу після прокручування міститься близько 2 мільйонів бактерій, а за добу – вже понад 100 мільйонів.

У теплу пору року краще взагалі не готувати про запас. Дуже небезпечні стафілококи, які виробляють токсичні речовини у готовій їжі, особливо у кремах, солодких сирках, збитих вершках. Стафілокок гине лише після 1,5 – 2 годинного кип’ятіння. Так що не варто давати дитині сире молоко, в теплу пору року небажана сметана, покупний сир, всі солодощі з кремом.

Щоб дитина могла протистояти інфекціям її необхідно гартувати. Багато батьків вважають, що гартування вбереже тільки від простудних захворювань, але це не так – сильний організм може протистояти будь-якій інфекції.

Будьте здорові!

 лікар-педіатр Половий Юрій Олександрович.

Записатися на прийом

ПIБ*

Ваш e-mail

Контактний телефон *

Коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші контакти

Миколаїв, вул.Московська, 46а
Телефони:
(0512) 47-38-28,
(0512) 76-74-78,
050 755 96 37,
E-mail: info@valeo.ua
Понеділок - п'ятниця з 7:00 до 20:00
Субота з 7:30 до 17:00
Неділя вихідний

Миколаїв, проспект Богоявленський, 340/2
Телефони:
(0512) 64-10-79,
(050) 840-17-03,

E-mail: info@valeo.ua
Понеділок-п'ятниця: з 7.00 до 17:00
Субота з 7:30 до 16:00
Неділя вихідний
Перерва з 13:00 до 13:30