За останні дні в Україні зафіксовано випадки захворювання на ботулізм. Для того, щоб уберегти себе від цього захворювання, потрібно знати звідки він береться і як захиститися.
Звідки він береться?
Захворювання розвивається при вживанні харчових продуктів, у яких відбулося накопичення токсину, що виробляється паличкою ботулізму.
Оптимальні умови для цього – відсутність кисню та температура 28-35 С, що й спостерігається у консервах домашнього приготування (м’ясних, рибних, овочевих, грибних), в’яленій рибі, ковбасі, копченому м’ясі.
Мікроб ботулізму існує у двох формах – вегетативної, яка виробляє токсин і у вигляді суперечка. Спори можна виявити в ґрунті, пилу, мулі, кишечнику травоїдних, риб, птахів. Потрапляючи на продукти харчування, за сприятливих умов суперечки проростають з утворенням вегетативних форм, які продукують токсин.
Спори надзвичайно стійкі – витримують кип’ятіння до 5 годин, стійкі до заморожування та висушування.
Токсин ботулізму – найбільш сильний з усіх відомих отрут – смертельна доза для людини – 1-3 мільйонних частин грама. У консервованих продуктах він зберігається роками, стійкий у кислому середовищі, витримує високі концентрації кухонної солі, не руйнується у продуктах, що містять спеції. Але при кип’ятінні протягом 10 хвилин руйнується.
Продукти, що містять токсин ботулізму, не змінюють смаку, запаху, зовнішнього вигляду. «Бомбаж» консервів, запах і присмак прогорклої олії зазвичай пов’язані з наявністю інших мікроорганізмів.
При попаданні в організм людини токсин блокує передачу сигналів з нервових клітин на м’язи, при цьому найбільше уражаються м’язи, що активно працюють – окорухові, глотки і гортані, дихальні. Це призводить до паралічу мускулатури і у важких випадках до смерті.
У більшості випадків дія отрути проявляється протягом доби, рідше – через 2-3 дні. Залежно, які м’язи уражені більше. симптоми можуть бути різними. Це може бути двоїння в очах, неможливість читати, можливі порушення ковтання, нечіткість мови, почуття нестачі повітря, слабкість. Якщо не прийняти екстрених лікувальних дій, симптоми наростатимуть, не виключено сумний результат.
Як уберегти себе від захворювання?
Не вживати підозрілі продукти – консерви із «бомбажних» банок, грибні консерви домашнього приготування. Окремо слід згадати про в’ялену рибу, яка може бути джерелом токсину у разі порушення технології приготування.
У кишечнику риби можуть бути суперечки ботулізму, якщо риба велиться з кишечником або до обробки зберігається при температурі вище 25С. І тут суперечки проростають, проникають у тіло риби, де й виробляють токсин.
Знешкодити токсин у продуктах можна кип’ятінням протягом щонайменше 10 хвилин. Для консервів у банках – кип’ятіння на водяній бані не менше 15 хвилин.
При перших ознаках захворювання, особливо якщо це пов’язано з вживанням підозрілого продукту, негайно звернутися до лікаря для своєчасної діагностики та лікування.
Лікар – інфекціоніст Титовський Станіслав Павлович
У нашому центрі лікар інфекціоніст веде прийом щодня у будні дні.
понеділок, середа, п’ятниця з 8.00 – 12.00
вівторок, четвер з 12.00 – 15.00
Попередній запис за контактними телефонами центру 47-38-28, 76-74-78, 55-11-11, 050 755 96 37, 098 459 70 80, 093 274 87 77, 099 542Записатися на прийом