Наша адреса: (детальнiше )
Вул. Московська 46   з 7:30 до 20:00, Субота: з 7:30 до 17:00
Пр. Богоявленський 340/2   з 7:30 до 17:00, Субота: з 7:30 до 16:00

Орган фільтр



 2015.07.05    9:50

8 ПИТАНЬ ПРО ЗДОРОВ’Я ПЕЧІНКИ

Якщо наш організм – корабель, то печінка – його капітан. Вона швидко вловлює зміни «погоди» і за лічені секунди синтезує потрібні поживні речовини. Вона координує рух білків, жирів, вуглеводів та захищає судно від віроломного вторгнення «піратів» – отрут, токсинів, харчової синтетики. Вміло пригнічує бунт на кораблі – і перетворює надлишок гормонів на безпечні форми. Цей орган справді найживучий: легенда про Прометея, чию печінку щодня викльовував орел, а до ранку вона виростала – дуже схожа на правду. Але перевіряти її на міцність – небезпечна витівка. Корабель без капітана недовго тримається на плаву. Все, що потрібно і важливо знати про орган-фільтр – ми зібрали у 8 актуальних питаннях про здоров’я цього органу.

Які головні завдання покладено на печінку?

Все, що потрапляє в організм, проходить через наш природний фільтр. Саме печінка – найбільша залоза людського організму – знешкоджує величезну кількість токсинів – з їжі, води, повітря, ліків – проникають усередину. Печінку можна порівняти з біохімічним заводом з переробки та синтезу поживних речовин. У ній вони зберігаються і витрачаються при необхідності. Наприклад, глюкоза перетворюється на печінки на глікоген і зберігається тут аж до моменту, поки мозку, м’язам або іншим органам не знадобиться додаткове харчування. Тоді печінка знову перетворює глікоген на глюкозу і посилає її на потрібні адреси. Варто їжі торкнутися кінчика язика, а печінка вже виділяє ферменти, необхідні її розщеплення. Вона ж відповідає за процеси кровотворення та згортання крові, баланс між жіночими та чоловічими статевими гормонами. Тому часто супутником хворої печінки бувають гормональні порушення. Цей орган керує обміном вуглеводів, жирів та білків. Багато в чому від здоров’я печінки залежить сила нашого імунітету.

Головні вороги печінки – хто вони?

Віруси, алкоголь, лікарська хімія, їжа із синтетичними добавками, незбалансоване харчування. Хоча найчастіше печінка здає під тиском відразу кількох руйнівних чинників: наприклад, поєднання «алкоголь-віруси-токсини». Пияцтво часто закінчується цирозом печінки (переродженням клітин цього органу в звичайну сполучну тканину), зараження вірусом гепатиту загрожує руйнуванням органу-фільтра, ожиріння – жировою дистрофією печінки (заміною клітин печінки жировими клітинами). До списку печінкових ворогів можна додати дієти моментальної дії. Різка втрата ваги може закінчитися фіброзом печінки, жовчнокам’яною хворобою.

За якими ознаками можна визначити, що з печінкою не все гаразд?

Головний сигнал «SOS!», що посилається печінкою – підвищена стомлюваність або печінкова лінь. Зазвичай її супроводжують почуття тяжкості у всьому тілі, втрата апетиту. Печінкові знаки – судинні зірочки на тілі. Порушення відтоку жовчі можна побачити у дзеркала за жовтуватим кольором обличчя. Біль зазвичай з’являється у гострих випадках, наприклад, при цирозі печінки, одночасно збільшується живіт, розширюються вени. А ще кажуть, що “печіночники” – злі, жовчні, і це не дивно: якщо робота печінки порушена, і токсини в організмі не знешкоджуються, йде постійне отруєння. Людина псується сон, з’являються дратівливість, втома, відповідно, змінюється характер.

Чи існує зв’язок між алергією та хворобами печінки?

Нездорова печінка легко може перетворити людину на алергіку. У середньому у чотирьох із десяти пацієнтів лікаря-алерголога причиною алергічних реакцій виявляється проблемна печінка. Порушення відтоку жовчі (її перебіг теж контролює печінку) або бар’єрної функції печінки (фільтрації токсинів) можуть «розцвісти» на тілі кропив’янкою (висипаннями) або обернутися постійним свербінням. Справа в тому, що печінка відповідає за вироблення транспортних білків, що доставляють до шкіри вітамін А, і якщо їх виробництво порушено (вітамін А не досягає місця призначення), жодні протиалергічні мазі, креми та таблетки не зможуть позбавити шкірні покриви сухості та подразнення. Лікувати треба першопричину – патологію печінки.

Сьогодні дуже популярні так звані «очищення печінки» по Малахову, Дем’янову та іншим авторам, які (спрощено) рекомендують пити оливкову олію з лимонним соком та чекати на вихід піску та каміння. Чи потребує печінка такого штучного чищення?

Очистити печінку оливковою олією не можна, таким чином можна лише скоротити жовчний міхур.

Як підтримати роботу печінки?

Лікарі-оптимісти називають здорову печінку спортивним органом, який іноді можна навантажувати, наприклад, з’ївши зайвий шматочок сала. Але лише періодично, адже печінка не любить зловживань. Важливо один раз на рік (ідеально – раз на півроку) здавати біохімічні аналізи крові та проходити ультразвукове дослідження печінки. І якщо раптом виявиться, що здоров’я «другого серця» похитнулося, створити для нього охоронний режим: виключити будь-які токсини, медикаменти, алкоголь, позбутися запорів та кишкового дисбактеріозу. Боліснотворні мікроорганізми, що окупували кишечник, виділяють дуже багато отруйних речовин. Ще одна умова збереження здоров’я печінки – їжа гарної якості.

Які продукти не любить печінка?

Печінка не переносить усієї гастрономічної їжі, заснованої на синтетичних добавках. Вона не любить рослинних олій, які отримують методом екстракції і для більшої безпеки стабілізують антиоксидантами. Печінка недолюблює самі упаковки: картонні зовні, а зсередини оброблені хімією. Чим довше у них зберігається продукт, що містить кислоти (сік, кефір тощо), тим більше в нього переходять хімічні сполуки. (Вихід – фреші домашнього приготування, купівля йогуртниці). Майонез, який більше двох тижнів зберігається у пластиковій тарі – суворе випробування для печінки. Дуже шкідливі для органу-фільтра всілякі копченості. Якщо хтось думає, що їх по-старому коптять в диму від вогню, глибоко помиляється. У шматок яловичини чи свинини тепер нагнітають 250—300 г коптильної рідини або коптильного диму (продаються в пакетах) і отримують готовий продукт. Чи не більше користі для печінки від випічки, створеної на кондитерському жирі.

Чим годувати свою печінку?

Бажано – лише натуральною їжею. Дружні продукти – нежирні м’ясні бульйони, домашні яйця (дуже корисні при хворобах печінки, завдяки поживним речовинам лецитину, холіну, метіоніну), молоко, кисле молоко. Бальзам для печінки – вітаміни С та Е, речовина холін (відмінна підтримка для надниркових залоз). Дуже хороша для природного очищення печінки метаболічна вода з вітамінами та солями із сезонних ягід та фруктів.

Будьте здорові та гармонійні!

За матеріалами “ЖЖ”

Читайте також:

Записатися на прийом

ПIБ*

Ваш e-mail

Контактний телефон *

Коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші контакти

Миколаїв, вул.Московська, 46а
Телефони:
(0512) 47-38-28,
(0512) 76-74-78,
050 755 96 37,
E-mail: info@valeo.ua
Понеділок - п'ятниця з 7:00 до 20:00
Субота з 7:30 до 17:00
Неділя вихідний

Миколаїв, проспект Богоявленський, 340/2
Телефони:
(0512) 64-10-79,
(050) 840-17-03,

E-mail: info@valeo.ua
Понеділок-п'ятниця: з 7.00 до 17:00
Субота з 7:30 до 16:00
Неділя вихідний
Перерва з 13:00 до 13:30