Наша адреса: (детальнiше )
Вул. Московська 46   з 7:30 до 20:00, Субота: з 7:30 до 17:00
Пр. Богоявленський 340/2   з 7:30 до 17:00, Субота: з 7:30 до 16:00

Літо. Спека. Харчові токсикоінфекції.



 2011.07.27    7:27

Весна та літо – щаслива пора зустрічей з друзями, відпочинку на природі, поїздок та подорожей. Сонце, буйна зелень, стиглі ягоди та фрукти, перша засмага і, звичайно ж, водні процедури — що може бути краще? Для того щоб літо стало для Вас чудовим часом відпочинку, джерелом енергії та здоров’я на цілий рік, не забудьте звернути увагу на деякі запобіжні заходи, щоб не затьмарювати відпустку походом до лікаря. Адже ці дні такі дорогі і так швидко пролітають!

Найбільш поширеною причиною зриву літніх заходів є спалахи харчових отруєнь – токсикоінфекції. У практиці лікаря-інфекціоніста виділяють два важливі варіанти перебігу гострих шлунково-кишкових захворювань: харчову токсикоінфекцію та інфекційні захворювання ШКТ.

Харчова токсикоінфекція – комплекс симптомів, що виникає внаслідок ураження кишечника продуктами розпаду мікроорганізмів (як правило стафілококів), які містяться в продуктах, що неправильно зберігаються. Основні збудники – Золотистий стафілокок, Протей, Клостридії та ін.

Люблять ці збудники ті ж продукти, що і ми з Вами: одні заселяють тверді харчові продукти (ковбаси, колодці, яйця, м’ясні, рибні консерви та ін.), інші – рідкі (суп, молоко, соки, компоти, киселі, квас, лимонад, пиво, коктейлі та ін.). Золотитий стафілокок віддає перевагу заселятися в молочних продуктах – молоці, ряжанці, вершках, морозиві, там же він і поширює агресивні для людини токсини. Підступність стафілокока в тому, що навіть 30-хвилинне кип’ятіння не вбиває його продукт життєдіяльності – ендотоксин.

Протей та клостридії добре розмножуються на білкових продуктах (м’ясо, риба, у тому числі консервовані, ковбаса). Є й зовсім невибагливі, що бурхливо розмножуються у різних харчових продуктах: овочевих салатах та супах, м’ясних та рибних стравах. Деякі з них чудово витримують тривале перебування у холодильнику.

Принциповий момент, що визначає розвиток токсикоінфекції – те, що мікроби гинуть при попаданні в кишечник, тому на стінку кишечника впливають продукти їхнього розпаду. Таким чином, перебіг захворювання є самообмеженим.

Цей же механізм лежить в основі масових нездужань наступного дня після свят, на кшталт “мені цей салат відразу здався підозрілим”.

Особливість харчових токсикоінфекцій – вибуховий, масовий характер захворюваності

Нерідко хворіють 90-100% людей, які вживали інфікований препарат. Захворювання зазвичай виникає у всіх учасників трапези з різницею у часі кілька годин.

Потрапляючи разом несвіжою їжею в шлунок, ендотоксин вже через 1,5 – 3 години дасть про себе знати нудотою, блюванням, болями у животі, проносом та лихоманкою.

При стафілококовій харчовій інтоксикації інкубаційний період найкоротший і триває від 1 до 5-6 год. Захворювання починається з ознобу, нудоти, блювання, рідкого випорожнення. У тяжких випадках відзначаються зневоднення, судоми, знижується артеріальний тиск.
При захворюванні, обумовленому клостридією, можливий розвиток важкого ураження тонкого та товстого кишечника, домішка крові в стільці.

При протейній, цитробактерній, ентеробактерній, клебсієльозній, псевдомонадній та іншій етіології інфекції клінічна картина мало відрізняється від наведеної.

Визначити за першими симптомами, яке захворювання почалося, самостійно не вдасться, необхідний терміновий огляд лікаря.

Не варто боятись інфекційної лікарні! Протікають харчові інфекції переважно сприятливо, при правильно розпочатому та успішно проведеному лікуванні одужання настає через 3- 5 днів.

Собі нашкодити може лише сам пацієнт, затягуючи звернення до лікаря.

Першу допомогу при характерних ознаках токсикоінфекції до приїзду лікаря цілком можна провести самому, необхідно:

– промити шлунок 3-4 літрами кип’яченої води(не марганцівкою),

– випити ентеросорбенти – активоване вугілля, сорбекс, ентеросгель.

– при можливості (при частій блювоті – продовжувати приймати рідину дробово) заповнювати втрату електролітів і глюкози за допомогою Регідрону, неміцного чаю з цукром.

Подальше лікування визначить лікар-інфекціоніст!

Утримайтеся від самолікування! Застаріла, але, на жаль, надзвичайно живуча, методика ковтати фталазол або, ще гірше, левоміцетин, може призвести до самостійних ускладнень там, де антибіотики взагалі не були потрібні, руйнуючи нормальну мікрофлору кишечника. Після стихання гострих явищ настає тривалий відновлювальний період.

Що ж покласти в кошик для пікніка у спеку?

Ретельно вимиті будинки кип’яченою водою овочі та фрукти, печиво, мінеральну воду. М’ясо та деякі овочі можна приготувати у вигляді шашлику чи гриль. Особливу увагу при відпочинку природі слід приділити дітям. Той мінімум продуктів, який ніколи не завдасть шкоди дитині – фрукти, печиво, сухарі, мінеральна вода.

Якщо дитина захворіла, неприпустимо відкладати звернення до лікаря!

Зверніть увагу на такі тривожні ознаки:

Дотримуючись цих простих правил Ви збережете своє здоров’я, час та гарний настрій.
Літо – чудова пора оздоровлення, активного відпочинку, нових вражень, і ми бажаємо Вам провести його там, де Ви запланували!

Лікар – терапевт Зацаринська Олена Іванівна

Записатися на прийом

ПIБ*

Ваш e-mail

Контактний телефон *

Коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші контакти

Миколаїв, вул.Московська, 46а
Телефони:
(0512) 47-38-28,
(0512) 76-74-78,
050 755 96 37,
E-mail: info@valeo.ua
Понеділок - п'ятниця з 7:00 до 20:00
Субота з 7:30 до 17:00
Неділя вихідний

Миколаїв, проспект Богоявленський, 340/2
Телефони:
(0512) 64-10-79,
(050) 840-17-03,

E-mail: info@valeo.ua
Понеділок-п'ятниця: з 7.00 до 17:00
Субота з 7:30 до 16:00
Неділя вихідний
Перерва з 13:00 до 13:30