Кишкові інфекції – справжні літні напасті. Кожен із нас хоч раз у своєму житті стикався з ними. Кишковим інфекціям частіше хворіють люди похилого віку та діти. Однак ми недостатньо знаємо причини походження цих захворювань. Як уникнути гострих кишкових захворювань?
Кишкові інфекції – це група заразних захворювань, які вражають органи шлунково-кишкового тракту (ЖКТ) організму людини. Причиною інфекційних захворювань ШКТ можуть стати бактерії та віруси, а також токсичні продукти їхньої життєдіяльності. Кишкові захворювання розрізняють за швидкістю виникнення перших симптомів, тяжкості перебігу та швидкості лікування. Наприклад, інфекція, викликана патогенними бактеріями групи кишкової палички швидко виліковується, а холера – дуже небезпечне захворювання, що важко протікає. У сучасному світі смертельні інфекції, на щастя, зустрічаються досить рідко, а от розлади легкого та середнього ступеня відчував на собі кожен.
Чому кишкові інфекції зустрічаються частіше влітку? Статистика показує, що частота виникнення кишкових інфекцій змінюється в залежності від сезону, пік яких припадає на теплу пору року.
Основні причини цього :
– Влітку ми більше п’ємо води, часто це некип’ячена вода з-під крана;
– вода, розбавляючи шлунковий сік, послаблює його захисні властивості;
– у літній період салати, м’ясні, молочні продукти та риба псуються швидше;
– у теплу пору року з’являється велика кількість комах, які є переносниками інфекції;
– у літній період ми частіше вживаємо свіжі фрукти та овочі, які часто містять на своїй поверхні збудників інфекційних захворювань.
Незважаючи на те, що в нашому організмі існують механізми захисту від інфекції, у літній період вони з природних причин можуть слабшати. При вживанні великої кількості недоброякісної їжі, салатів, води знижується ефективність бактерицидних властивостей слини, кислоти шлункового соку, стає недостатнім імунний захист дружньої мікрофлори тонкого та товстого кишечника, що перешкоджає розмноженню патогенних мікроорганізмів. Також, постійний стрес, лікування антибіотиками, нераціональне харчування призводять до послаблення природного захисту, і тоді ми можемо стати легкою мішенню для кишкових інфекцій.
Як відбувається інфікування? З водою, продуктами харчування, із забруднених рук, посуду в рот потрапляють бактерії та віруси. Далі ці мікроорганізми транспортуються в шлунок та кишечник, де активно розмножуються та продукують різні токсичні речовини. Ці продукти їх життєдіяльності порушують проникність клітинної мембрани клітин шлунково-кишкового тракту та викликають збій біохімічних процесів, призводять до порушення балансу важливих солей, мінеральних речовин та втрати рідини.
Симптоми захворювання. Як ви знаєте, ранніми симптомами є загальна слабкість, млявість, зниження апетиту, можливе почуття тяжкості та болю в шлунку, головний біль, сльозотеча, різі в очах. Далі часто з’являється блювання, біль у черевній порожнині, діарея, підвищення температури, озноб. Симптоми кишкової інфекції в середньому з’являються через 6-48 годин з моменту потрапляння бактерій в організм людини.
Які ж небезпеки приносять кишкові інфекції? Загальна слабкість, нудота часті позиви до випорожнення кишечника, порушення випорожнення самі по собі неприємні, але основна небезпека кишкових інфекцій полягає в тому, що настає швидке зневоднення організму. З блювотою та діареєю наш організм швидко втрачає багато вологи, а порушення балансу іонів мінеральних солей заважає відновленню водних запасів. Порушення водно-сольового обміну призводить до різкого зниження артеріального тиску, порушення функції нирок, сплутаності свідомості. У людей похилого віку та дітей кишкові інфекції можуть швидко призвести до смертельного результату.
Лікування кишкових інфекцій проводять у кількох напрямках: це нейтралізація токсинів, відновлення водно-сольового обміну, а також боротьба з патогенними мікроорганізмами. Важливо знати, що блювання та діарея – це свого роду захисні механізми, за допомогою яких організм намагається позбутися чужорідних речовин. Тому не слід стримувати блювоту, а корисно її викликати, щоб допомогти організму очиститися від токсичних продуктів, які в нього потрапили. Крім цього, доцільно проводити промивання кишківника за допомогою клізм. Для клізми необхідно використовувати прохолодну кип’ячену воду. Після процедур, що очищають, приступають до медикаментозного лікування.
Для нейтралізації токсичних речовин та усунення діареї підійдуть сорбенти. Це добре знайоме нам активоване вугілля, а також біле вугілля і “Смекта”. Щоб не спровокувати розвиток бактерій, на час гострих симптомів захворювання є доцільним голодування. Не зашкодять пісні рисова та вівсяна каші. Вони мають обволікаючу дію, легкозасвоювані і надають заспокійливий ефект на пошкоджену систему травлення.
Щоб заповнити запаси води та мікроелементів, необхідно пити кип’ячену воду з додаванням різних солей. Такі сольові суміші можна купити в аптеці: «Регідрон», «Ораліт», «Бегідрон». Ці розчини рекомендують приймати дрібно, по кілька ковтків з інтервалом 10-15 хвилин протягом усього дня. успішного одужання, також можна використовувати чаї, трав’яні збори, узвари із сухофруктів.
Відчувши перші симптоми кишкового нездужання, багато хто за звичкою поспішає приймати антибіотики, що робити зовсім не потрібно, оскільки лише невелика частина кишкових інфекцій викликана безпосередньою присутністю в організмі бактерій. Найчастішою причиною захворювань є токсини та віруси, на які антибіотики не діють.
У яких випадках потрібно терміново звернутися до лікаря?
– при сильній блювоті;
– Висока температура
– присутності крові у випорожненнях.
Так як кишкові інфекції є заразними захворюваннями, то слід дотримуватися суворого санітарного режиму при спілкуванні з хворою людиною. Сам хворий повинен старанно ретельно мити руки після відвідин туалету. Хворому потрібно виділити окремі столові прилади, а решту предметів та білизни обробляти дезінфікуючими засобами або кип’ятити.
Профілактика, яка допоможе уникнути кишкових інфекцій:
– Мийте ретельно руки перед їжею,
– ретельно мити фрукти, овочі та зелень,
– В їжу тільки свіжоприготовлені страви, салати зберігайте не більше кількох годин і тільки в холодильнику,
– Використовуйте для пиття та приготування їжі тільки кип’ячену воду та «мінералку».
– купуючи м’ясні та молочні продукти, віддавайте перевагу фабричній продукції.
І будьте здорові!
Лікар – гастроентеролог Баранов Деніс Вікторович
Читайте також: