Наша адреса: (детальнiше )
Вул. Московська 46   з 7:30 до 20:00, Субота: з 7:30 до 17:00
Пр. Богоявленський 340/2   з 7:30 до 17:00, Субота: з 7:30 до 16:00

Літнє харчове отруєння – рекомендації гастроентеролога



 2019.08.04    10:07

Слабкість, організм вивертає навиворіт, мозок намагається зрозуміти, чим можна було так отруїтися … Знайома історія? Давайте розбиратися в причинах і як уникнути такої ситуації.

Загальновідомо, що і легкі харчові отруєння і більш важкі кишкові інфекції викликають хвороботворні мікроорганізми, які потрапляють в їжу під час приготування або зберігання і знаходять там живильне середовище.

У теплу літню пору виникають сприятливі умови для розвитку хвороботворних бактерій в харчових продуктах. Біда в тому, що не завжди їх розмноження пов’язане з псуванням, яке можна розпізнати по виду, запаху або смаку. Це стосується, наприклад, салатів, які так люблять бактерії за їх вологість. Будь-яке змішування дає додатковий сік. Волога є тим середовищем, яке сприяє розвитку мікроорганізмів.

Заправки з майонезом або оцтом легко маскують появу неприємного запаху, навіть якщо він і з’являється. Але найчастіше його і немає, наприклад, якщо розмножуються клостридії, зараження якими може привести до важких пошкоджень нервової системи. Особливо не проявляють себе запахом або видом ентеробактерії, що можуть викликати блювоту, зневоднення, болі в животі і високу температуру.

Взагалі, все, що не проходить термічну обробку, знаходиться в зоні ризику.

Не терплять довгого зберігання японські роли і суші. Особливо це стосується тих, що приготовані з використанням сирої риби. Є висока ймовірність отримати отруєння після вживання кавунів, які деякий час зберігалися в розрізаному вигляді, або мали тріщини в шкірці.

Ще один потенційно небезпечний пункт в літньому меню – кисло-молочні продукти. Не можна використовувати в їжу йогурти і сметану, якщо їх упаковка здулася. Це означає, що почалося бродіння, став виділятися вуглекислий газ – вірна ознака того, що в продукті знаходиться патогенна флора. Не варто вживати і кондитерські вироби з різними кремами.

Щоб уникнути харчових отруєнь, особливо актуальних у літній час, дотримуйтеся простих правил:
– ретельно мийте продукти (овочі, фрукти, рибу, м’ясо) перед використанням їх в їжу,
– готуйте страви на один прийом,
– м’ясо, рибу піддавайте ретельній термічній обробці,
– не купуйте їжу в місцях стихійної торгівлі.

Якщо все ж ситуації з отруєнням уникнути не вдалося, не сподівайтеся, що все пройде само собою, при перших симптомах відразу звертайтеся за медичною допомогою. Лікарі нашого центру на прийомі з понеділка по суботу включно. Запис за контактними телефонами 76-74-78, 55-11-11, 098 459 70 80

Записатися на прийом

ПIБ*

Ваш e-mail

Контактний телефон *

Коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Наші контакти

Миколаїв, вул.Московська, 46а
Телефони:
(0512) 47-38-28,
(0512) 76-74-78,
050 755 96 37,
E-mail: info@valeo.ua
Понеділок - п'ятниця з 7:00 до 20:00
Субота з 7:30 до 17:00
Неділя вихідний

Миколаїв, проспект Богоявленський, 340/2
Телефони:
(0512) 64-10-79,
(050) 840-17-03,

E-mail: info@valeo.ua
Понеділок-п'ятниця: з 7.00 до 17:00
Субота з 7:30 до 16:00
Неділя вихідний
Перерва з 13:00 до 13:30