Центр Валео в Николаеве
Telephones: (all )
(098) 459-70-80
Our adress: (details )
Moscowska str. 46   7:30 AM - 8:00 PM
3 Slobodskaya str. 49/1
Bogoyavlenskii Avenue. 340/2
Medical center «Valeo» News | Publications

Літнє харчове отруєння – рекомендації гастроентеролога



 2019.08.04    10:07

Sorry, this entry is only available in Ukrainian and Russian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in one of the available alternative languages. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

Слабкість, організм вивертає навиворіт, мозок намагається зрозуміти, чим можна було так отруїтися … Знайома історія? Давайте розбиратися в причинах і як уникнути такої ситуації.

Загальновідомо, що і легкі харчові отруєння і більш важкі кишкові інфекції викликають хвороботворні мікроорганізми, які потрапляють в їжу під час приготування або зберігання і знаходять там живильне середовище.

У теплу літню пору виникають сприятливі умови для розвитку хвороботворних бактерій в харчових продуктах. Біда в тому, що не завжди їх розмноження пов’язане з псуванням, яке можна розпізнати по виду, запаху або смаку. Це стосується, наприклад, салатів, які так люблять бактерії за їх вологість. Будь-яке змішування дає додатковий сік. Волога є тим середовищем, яке сприяє розвитку мікроорганізмів.

Заправки з майонезом або оцтом легко маскують появу неприємного запаху, навіть якщо він і з’являється. Але найчастіше його і немає, наприклад, якщо розмножуються клостридії, зараження якими може привести до важких пошкоджень нервової системи. Особливо не проявляють себе запахом або видом ентеробактерії, що можуть викликати блювоту, зневоднення, болі в животі і високу температуру.

Взагалі, все, що не проходить термічну обробку, знаходиться в зоні ризику.

Не терплять довгого зберігання японські роли і суші. Особливо це стосується тих, що приготовані з використанням сирої риби. Є висока ймовірність отримати отруєння після вживання кавунів, які деякий час зберігалися в розрізаному вигляді, або мали тріщини в шкірці.

Ще один потенційно небезпечний пункт в літньому меню – кисло-молочні продукти. Не можна використовувати в їжу йогурти і сметану, якщо їх упаковка здулася. Це означає, що почалося бродіння, став виділятися вуглекислий газ – вірна ознака того, що в продукті знаходиться патогенна флора. Не варто вживати і кондитерські вироби з різними кремами.

Щоб уникнути харчових отруєнь, особливо актуальних у літній час, дотримуйтеся простих правил:
– ретельно мийте продукти (овочі, фрукти, рибу, м’ясо) перед використанням їх в їжу,
– готуйте страви на один прийом,
– м’ясо, рибу піддавайте ретельній термічній обробці,
– не купуйте їжу в місцях стихійної торгівлі.

Якщо все ж ситуації з отруєнням уникнути не вдалося, не сподівайтеся, що все пройде само собою, при перших симптомах відразу звертайтеся за медичною допомогою. Лікарі нашого центру на прийомі з понеділка по суботу включно. Запис за контактними телефонами 76-74-78, 55-11-11, 098 459 70 80

Make an appointment

Our contacts


Nikolaev, st.Moskovskaya, 46a
Monday — Friday from 7:30 to 20:00
Saturday from 8:00 to 17:00 Sunday — day off
E-mail info@valeo.net.ua
Phone: (0512)  76-74-78
Phone for appointments and ultrasound: (0512) 76-74-78, 050 755 96 37
Inquiry service: 098 459 70 80 
  Phone for insurance companies: 068 312 99 31