Центр Валео в Николаеве
Телефони: (всi )
Наша адреса: (детальнiше )
Вул. Московська 46   з 7:30 до 20:00
Вул. 3 Слободська 49/1
Пр. Богоявленський 340/2
Медичний центр «Валео» Новини | Публікації

Кавунотерапія. Цілющі властивості кавуна



 2019.08.18    10:45

Цю гігантську соковиту ягоду знали та вживали в їжу ще в Єгипті, близько 4500 років тому. 

В Європу кавун привозили як рідкісні ласощі аж до 18 століття, пізніше – вже вирощували їх, хоча в сирому вигляді не вживали – вимочували в цукровому сиропі і прянощах.

Зміст вуглеводів в ньому 7-8 г на 100 г, що менше, наприклад, ніж в апельсинах та яблуках, та відповідає їх кількості в малині і смородині. Страждаючі на цукровий діабет в помірних кількостях можуть вживати м’якоть кавуна – для засвоєння фруктози не буде потрібно витрачати інсулін. У 100 г кавуна всього 30 ккал – цей показник буде цікавий для бажаючих схуднути. Вживання кавуна сприяє очищенню організму від жирних продуктів обміну речовин.

Кавун – джерело магнію (230 мг в 100 г), при нестачі якого може розвинутися артеріальна гіпертензія, підвищується нервова збудливість.
200 г кавунової м’якоті – і добова норма магнію отримана. Велика кількість кальцію викликає сечогінний ефект, який позитивно позначається при гіпертонії, подагрі, запальних захворюваннях нирок, сечокам’яної хвороби (залуження сечі при уратних і оксалатних конкрементах). Насіння кавуна володіють сильними протиглисними властивостями. Значення фолієвої кислоти, якою багата м’якоть, переоцінити неможливо – вона бере участь у багатьох етапах обміну речовин. Також в кавуні міститься велика кількість легкозасвоюваного заліза.

Принципи кавунотерапії не складні: 2 дні на тиждень вживати тільки кавуни. У щадному варіанті в ці дні допускається вживання не більше ніж 100 г хліба. Якщо немає можливості або бажання влаштовувати кавунові дні, вживайте їх в сезон без особливих обмежень як десерт або окрему страву. Якщо збираєтеся насолодитися великою кількістю кавуна,  не вживайте перед ним сильно солоних продуктів: сіль затримує воду в організмі, що може спровокувати появу набряків.

Зрілий кавун при постукуванні видає гучний дзвінкий звук. Недозрілий – глухий.
Смугасте забарвлення повинно бути максимально контрастним – з чіткою межею темно – і світло-зелених смуг.
Кірка повинна бути дуже твердою і не проколюватися нігтем.
Хвостик у зрілого кавуна повинен бути помірно сухим: занадто пересушене говорить про те, що кавун дуже давно відвезли з баштану, а зелений про те, що арбуз не стиглий.
Пляма збоку (в місці контакту з землею) має бути жовто-помаранчевою. В ідеалі краще купувати кавуни масою 5-7 кг: більші швидше за все отримали більше «добрив».
Нітратовмісні речовини, що знаходяться в кавуні у великій кількості, можна розпізнати по появі в м’якоті щільних біло-жовтих прожилок.

Купуйте кавуни тільки в сезон (їх природний період визрівання): серпень-вересень.

лікар Хоржевській Віктор Віталійович

Записатися на прийом

Наші контакти


Миколаїв, вул.Московська, 46а
Понеділок-п'ятниця з 7:30 до 20:00
Субота з 8:00 до 17:00 Неділя-вихідний
Ел.пошта info@valeo.net.ua
Телефон: (0512)  76-74-78
Телефон для запису на прийом і УЗД: (0512) 76-74-78, 050 755 96 37
Довідкова служба: 098 459 70 80 
  Телефон для страхових компаній: 068 312 99 31