Центр Валео в Николаеве
Телефоны: (все )
Наш адрес: (детальнее )
Ул. Московская 46   с 7:30 до 20:00
Ул. 3 Слободская 49/1
Пр. Богоявленский 340/2
Медицинский центр «Валео» Новости | Публикации

Харчові отруєння



 2018.07.02    2:24

Харчові отруєння — це хвороби, що спричиняються вживанням їжі, яка містить шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини. В англомовній літературі вживається більш широке поняття — “foodborne diseases or illnes”, що включає в себе харчові отруєння, гострі кишкові інфекції, гельмінтози (хвороби, викликані глистами),тощо.

В розвинутих країнах кожний третій житель на протязі року має проблеми, спричинені харчовими отруєннями.
Харчові отруєння, викликані мікроорганізмами, традиційно називаються харчовими токсикоінфекціями (ХТІ) — термін з часів СРСР, досить зручний в повсякденній практиці.

Хто може бути причиною ХТІ?
Стафілокок, деякі види кишкової палички, безліч так званих, умовно-патогенних мікроорганізмів:
протей, клебсієла, ентерококи і т.п., токсини яких мають схожий вплив на організм людини.

Продукти забруднюються мікробами під час приготування, або на стадії зберігання — особливо влітку — без холодильника. В них накопичуються токсини і захворювання виникає буквально через 15-20 хвилин після вживання недоброякісної їжі. Іноді цей проміжок збільшується до 5-8 годин. Зовнішній вигляд та смак продуктів, як правило, не змінюються.

Хвороба починається раптово: нудота, блювання, болі в животі, слабість, серцебиття, може бути незначне підвищення температури, іноді приєднуються рідкі випорожнення. Як правило , захворювання триває 1-4 дні.

Перша допомога — сорбенти : ентеросгель, активоване вугілля, смекта т. ін., дієта №4, сольові розчини — ре гідрон.

Оскільки блювання та пронос — це природна реакція організму на токсини. Давати протиблювотні та протипроносні ліки (зокрема, імодіум) недоцільно.
Промивання шлунку та кишечника потрібно робити після виключення інших захворювань, що проявляються подібно до ХТІ : гіпертонічний криз, абдомінальна форма інфаркту міокарда, гострі хірургічні захворювання, менінгіти, що зрозуміло, може зробити лише лікар.

На 90% харчові отруєння — це неуважність та недотримання елементарних гігієнічних правил самою людиною.

Як вберегтися від харчового отруєння?
• Мити руки не лише після туалету, а й після відвідування громадських місць, транспорту, магазинів, офісів і т.п.
• Не забувати робити це перед приготуванням їжі та після цього,
• На кухні важлива не стільки красота, скільки чистота ;
• Сирі продукти повинні зберігатися окремо від готової їжі;
• Овочі та фрукти мити перед вживанням;
• Купляючи продукти, звертайте увагу на термін реалізації, умови зберігання, зовнішній вигляд;
• Навіть злегка зіпсовану їжу викидайте , не вагаючись; здоров’я дорожче.

Лікар- інфекціоніст Титовський Станіслав Павлович

Читайте также :

 

Записаться на приём

Наши контакты


Николаев, ул.Московская, 46а
Понедельник—пятница с 7:30 до 20:00
Суббота с 8:00 до 17:00 Воскресенье—выходной
Эл.почта: info@valeo.net.ua
Телефон: (0512)  76-74-78
Телефон для записи на прием и УЗИ : (0512) 76-74-78, 050 755 96 37
Справочная служба: 098 459 70 80 
  Телефон для страховых компаний: 068 312 99 31