Центр Валео в Николаеве
Telephones: (all )
(098) 459-70-80
Our adress: (details )
Moscowska str. 46   7:30 AM - 8:00 PM
3 Slobodskaya str. 49/1
Bogoyavlenskii Avenue. 340/2
Medical center «Valeo»

Мікробіота кишечнику та здоров’я людини



Sorry, this entry is only available in Ukrainian and Russian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in one of the available alternative languages. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

Світова наука в даний час переживає надзвичайний сплеск інтересу до нормальної мікрофлори людини (мікробіоти).

Мікробіота – це сукупність всіх мікроорганізмів в тілі людини, які перебувають з ним у симбіозі. У США в 2007 році було розпочато проект «мікробіом людини», який дозволив картувати 10 тисяч мікроорганізмів людини – бактерії, віруси, гриби, найпростіші. Весь організм людини ззовні і всередині вистелений біоплівкою із товариства бактерій, склад яких відносно постійний, а домінуючою є мікрофлора кишечника (99% всієї мікрофлори).

Мікроорганізмів в людському тілі близько 100 мільярдів, більше ніж власних клітин. Більшість бактерій в нашому організмі не тільки нешкідливі, але і корисні, а кишечник людини – найсприятливіше середовище для їх проживання.

Велика частина імунної системи (80%) представлена саме в кишечнику і бактерії також є її частиною. Наш імунітет залежить від самопочуття наших кишкових бактерій (як і більшість відбуваються нашому організмі процесів). Саме на них природою покладено відповідальність за наш захист від патогенних інфекцій.

Результати сучасних досліджень в області медицини показують, що стан мікрофлори кишечнику – ключовий фактор здоров’я людини. На цій підставі мікрофлору кишечника виділяють в якості самостійного органу. На сьогоднішній день стало абсолютно очевидно, що мікроорганізми населяють травний тракт людини, беруть участь в різних фізіологічних процесах, включаючи функціонування імунної системи, детоксикацію, запальні процеси, процес виробництва нейромедіаторів і вітамінів, всмоктування поживних речовин, метаболізм, використання вуглеводів і жирів.

Всі ці процеси в значній мірі впливають на ймовірність виникнення у людини різних видів алергії, астми, раку, діабету, депресії, деменції. Іншими словами – практично всі аспекти нашого здоров’я – як фізичного, так і психоемоційного, підпадають під вплив мікрофлори кишечника. Мікроорганізми беруть участь в синтезі вітамінів, впливають на утилізацію цукрів, поліпептидів, холестерину, мінералів, а також дезінтоксикаційну функцію печінки і нирок.

Крім того встановлений досить цікавий факт зв’язку ожиріння з дисбалансом кишкової мікрофлори і низькорівневим хронічним запаленням.

Але ці нові дані не знайшли поки відображення в медичних стандартах лікування, які не відображають повною мірою реального стану мікрофлори кишечника і її біорізноманіття.

До теперішнього часу встановлено, що найбільше в кишечнику здорової людини мікроорганізмів, що відносяться до двох великих спільнот: бактероїди (Bacteroidetes) і фірмікути (Firmicutes), кожне з яких складається з безлічі видів.

Бактероїди – група анаеробних грамнегативних бактерій трьох класів (Bacteroidetes, Flavobacteria і Sphingobacteria).

Фірмікути – переважно грампозитивні бактерії двох основних класів – бацил і клебсієл.

Менш відомі, але численні: вейлонелли, румінококкі, еубактеріі, пентострептококкі. Самі ж поширені фірмікути – клостридії.

При цьому загальна кількість всіх біфідобактерій (сімейство актиноміцетів) і лактобацил близько 5-7%.

Отже, існуючі уявлення про «головних» і «супутніх» видів бактерій кишечника дуже далекі від реальної ситуації, що призвело до спотвореного розуміння ролі окремих видів бактерій в роботі організму в цілому. Тим часом, стан нашого організму цілком залежить від функціональної активності домінуючих в кишечнику видів – бактероїдів, фірмікутов.

Бактерії здатні розщеплювати ті речовини, які наш організм гідролізувати не в змозі, і синтезувати ті, які ми самі продукувати не можемо.

Так, бактерії забезпечують харчуванням клітини слизового епітелію товстого кишечника, виробляючи короткоцепочні (летючі) жирні кислоти з яких найбільш важливий бутират. Кишкова мікрофлора здатна також синтезувати весь спектр вітамінів, але, що особливо важливо, виробляє незамінні вітаміни (B1, B2, B6, B12, C, нікотинову, фолієву кислоти, біотин). Бактерії відіграють ще й захисну роль, продукують оцтову, пропіонову та молочні кислоти-інгібітори розвитку багатьох патогенних мікробів, здатних викликати кишкові інфекції.

Також доведено практичну пряму взаємодію кишечнику та головного мозку за допомогою нервових клітин слизової оболонки, блукаючого нерва і нейромедіаторів, що продукуються мікробіотою.

Дисбаланс мікрофлори може також призводити до появи зайвих кілограмів.

Розуміння того, що мікрофлора кишечника в значній мірі визначає не тільки наше гарне загальне самопочуття, а й психічне здоров’я, дає можливість практично використовувати ці результати досліджень в діагностиці та лікуванні.

Наши контакты


Николаев, ул.Московская, 46а
Понедельник—пятница с 7:30 до 20:00
Суббота с 8:00 до 17:00 Воскресенье—выходной
Эл.почта: info@valeo.net.ua
Телефон: (0512)  76-74-78
Телефон для записи на прием и УЗИ : (0512) 76-74-78, 050 755 96 37
Справочная служба: 098 459 70 80 
  Телефон для страховых компаний: 068 312 99 31